fbpx skip to Main Content

SMR – pieni modulaarinen reaktori Suomessa

Tältä sivulta löydät päivitettyjä tietoja pienistä
modulaarisista reaktoreista ja niiden markkinoista Suomessa.

Mikä SMR?

SMR eli Small Modular Reactor, suomeksi pieni modulaarinen reaktori on sähköteholtaan alle 300-megawattinen modulaarinen ydinreaktori. SMR pienydinreaktorit ovat keino tuottaa päästötöntä energiaa, eli sähköä tai lämpöä, tai molempia. Pienet modulaariset reaktorit (SMR) voivat olla avain Suomen hiilineutraalius tavoitteiden saavuttamiseksi.

Pienet modulaariset reaktorit ovat nouseva markkina jo olemassa oleville ydinvoima-alan toimijoille sekä yrityksille, jotka tarjoavat tai kaipaavat hiilineutraaleja ratkaisuja. Pienet reaktorit voivat tarjota vaihtoehdon fossiilisille polttoaineille kaukolämmössä sekä teollisissa sovelluksissa. Suomalaisilla yrityksillä teknologian ja palveluiden tuottajana on paikkansa lämpöratkaisujen toimitusketjuissa sekä SMR-ratkaisujen integroinnissa. Suomalaisilta toimijoilta löytyy jo osaamista, jota voidaan soveltaa SMR-projekteihin.

Milloin markkinoille? 

On arvioitu, että ensimmäiset kaukolämpöreaktorit voisivat olla kaupallisessakäytössä jo vuonna 2030. LUT-yliopiston valtioneuvostolle laatimassa selvityksessä, pienten modulaaristen ydinreaktoreiden mahdollisuuksista Suomessa, käy ilmi, että näitä pienydinreaktoreita olisi mahdollista toteuttaa Suomessa sähkön sekä lämmön tuotannossa. Selvityksen mukaan tarvitaan kuitenkin ydinenergialain sekä ydinalan luvitus- ja valvontakäytäntöjen kehittämistä, jotta parhaat hyödyt käytön turvallisuudelle ja taloudelle saataisiin käytäntöön.

EcoSMR

Business Finlandin rahoittama ja VTT:n ja LUT-yliopiston toteuttama julkinen hanke EcoSMR tukee suomalaista teollisuutta luomalla kansainvälistä innovaatio- ja liiketoimintaekosysteemiä. Ekosysteemin keskiössä on asiakkaiden tarpeet ja suomalaisen teknologisen osaamisen mahdollisuudet globaaleilla energiamarkkinoilla. Hanke tutkii teknologioita, lisensointia ja liiketoimintaa sekä tukee niiden kehitystä vastaamaan markkinoiden tarpeita.

On arvioitu, että ensimmäiset kaukolämmön tuotantoon tarkoitetun pienreaktorit voisivat olla kaupallisessa käytössä jo vuonna 2030.

 

Vuoden 2023 SMR raportti on nyt julkaistu!

Ohessa linkki Think Atomin ja Energiforskin tuoreeseen päivitettyyn vuoden 2023 raporttiin pienistä modulaarisista reaktoreista, ”pienreaktorit ja niiden käyttökohteet”.
Päivitetyssä versiossa mukana katsaus luvittamisen ja kaavoituksen tilanteeseen Suomessa.

Alta löydät vuoden 2022 katsauksen SMR markkinoihin Suomessa

Webinaaritallenne:
”SMRs in a nutshell, business opportunities and technologies in the World”

 

Kuuntele ydivoima-alan ammattilaisten puheenvuorot pienistä modulaarisista reaktoreista.
Mitä ne ovat? Mitkä niiden markkinanäkymät ovat? Ja millaisia SMR teknologioita maailmalta löytyy?

Yksityiskohtaisempaa tietoa SMR:stä

Mikä SMR ja kaukolämpöreaktori? Esimerkkejä maailmalta? Entä markkinanäkymiä? FinNuclearin selvityksen kohokohdat tiivistetysti alla tai tästä linkistä.

Lataa esitys Lataa koko raportti