VERKOSTO
Tältä sivulta löydät keskeisimpiä ydinenergia-alan toimijoita
Suomessa ja kansainvälisesti.
VERKOSTOITUMINEN
FinNuclear järjestää ydinenergia-alan verkostoitumistapahtumia ja yhteisosastoja kotimaassa ja ulkomailla sekä yritysvierailuja. Tapahtumissa on mahdollista tavata ydinvoima-alan kansallisia ja kansainvälisiä merkittäviä toimijoita. Ajankohtaista sivulta löytyy tietoa tulevista tapahtumista.
KESKEISIMMÄT TOIMIJAT SUOMESSA
Säteilyturvakeskus (STUK)
STUK on ydinturvallisuuden valvontaviranomainen, joka huolehtii turva- ja valmiusjärjestelyjen valvonnasta sekä tarpeellisesta ydinenergian käytön valvonnasta ydinaseiden leviämisen estämiseksi.
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM)
TEM vastaa ydinenergia-alan ylimmästä johdosta ja valvonnasta Suomessa. Se osallistuu kansainväliseen toimintaan ja rahoittaa tutkimushankkeisiin osallistumista. TEM huolehtii ydinalan riittävästä osaamisesta ja tutkimustoiminnasta.
Ydinlaitosten luvanhaltijat
Ydinlaitoksen luvanhaltija on laitoksen omistaja, jolla on lakisääteinen ja kokonaisvaltainen vastuu ydinlaitoksen turvallisuudesta. Suomessa ydinvoimalaitosten luvanhaltijoita ovat Teollisuuden Voima Oyj ja Fortum Oyj. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen luvanhaltija on Posiva Oy.
Alihankkijat
Ydinvoimahankkeen toimitusketjussa laitostoimittajalla on pääalihankkijoita. Pääalihankkijat muodostavat alihankkijasuhteita, ja nämä edelleen omia alihankkijasuhteita. Suomalaisten yritysten joukossa on runsaasti ydinenergia-alan osaamista. FinNuclear Directoryssa on esitelty sekä FinNuclear yhdistyksen jäsenten että Ydinenergia-alan toimittajat -toimialaryhmän jäsenten osaamisia.
Ydinvoimalaitostoimittajat
Ydinvoimalaitostoimittaja on luvanhaltijan ensisijainen kumppani ydinvoimalaitosta rakennettaessa. Avaimet käteen -toimitusmallissa laitostoimittaja vastaa koko laitoksen toimittamisesta, suorituskyvystä ja luvitettavuudesta.
Koulutusorganisaatiot
Suomessa ydinvoima-alan tutkintoon tähtäävää koulutusta tarjoavat Aalto-yliopisto sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT). Ydinvoima-alan täydennyskoulutusta tarjoavia organisaatioita ovat FinNuclear ry, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto sekä useat ammattikorkeakoulut.
Tutkimukset ja tutkimusorganisaatiot Suomessa
Suomessa ydinvoima-alan tutkimus on jakautunut useaan eri organisaatioon. Valtaosa julkisrahoitteisesta tutkimus- ja kehitystoiminnasta toteutetaan Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT). Muita tärkeitä tutkimuslaitoksia ovat Aalto-yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), Geologinen tutkimuskeskus (GTK), Ilmatieteen laitos sekä Helsingin, Itä-Suomen, Tampereen ja Jyväskylän yliopistot. Näiden lisäksi STUK, Fortum, TVO ja Posiva ovat rahoittaneet omaa tutkimustaan sekä muualla kuin Suomessa tehtäviä tutkimushankkeita.
Kansallisissa ydinturvallisuus- sekä ydinjätehuollon tutkimuksissa harjoitetaan yhteistyötä eri organisaatioiden välillä erityisten tutkimusohjelmien puitteissa. Nykyinen tutkimusohjelma SAFER2028 kattaa vuodet 2023-2028. Ydinturvallisuustutkimukset on keskitetty VTT:n Ydinturvallisuustaloon. Suomessa tehdään myös fuusioenergian tutkimusta kansainvälisessä ITER-projektissa sekä EUROFUSION ohjelman puitteissa.
KANSAINVÄLISET TOIMIJAT
OECD Nuclear Energy Agency (NEA)
NEA on yksi teollistuneiden maiden yhteistyöjärjestön OECD:n erikoisjärjestöistä.
Sen tehtävänä on kansainvälisen yhteistyön avulla auttaa jäsenmaita säilyttämään ja
kehittämään teknisiä ja juridisia edellytyksiä ydinenergian turvalliselle, ympäristöystävälliselle ja rauhanomaiselle käytölle.
European Atomic Energy Community (Euratom)
Euratom edistää ydinenergian rauhanomaista käyttöä Euroopassa. Euratomilla on soveltamisalallaan vastaava lainsäädäntövalta kuin Euroopan yhteisöllä. Sen puitteissa EU-maat ovat hyväksyneet useita mm. säteily- ja ydinturvallisuutta sekä ydinmateriaalivalvontaa koskevia säädöksiä.
Muita ydinvoima-alan kansainvälisiä yhdistyksiä ja verkostoja
- WENRA Western European Nuclear Regulators’ Association EU maiden ydinvoimaviranomaisten verkosto
- IFNEC – International Framework for Nuclear Energy Cooperation
- WANO-The World Association of Nuclear Operators
- European Utility Requirements EUR – Euroopan energiayhtiöiden yhteinen vaatimusdokumentti kevytvesireaktorilaitoksista (LWR)
- WNA – World Nuclear Association
- nucleareurope (ent. FORATOM), koko Euroopan ydinvoima-alan yhteinen yhdistys
- NIA – Nuclear Industry Association, UK – Iso-Britannian ydinenergia-alan teollisuuden yhdistys
- The Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre, UK
- GIFEN, Ranska
- ForoNuclear, Espanja – ydinenergia-alan teollisuuden foorumi
- Nuclear Energy Institute NEI, US
- SNETP – Sustainable Nuclear Energy Technology Platform
- ITER, Kansainvälinen fuusioreaktorihanke. Fusion for Energy (F4E), EU maiden yhteenliittymä ITER hankkeelle ja fuusioreaktorin kehittämiselle.