fbpx skip to Main Content

Ydinenergia-alan säännöstöuudistus -webinaari 28.2.2024

Turvallisuus, vastuu ja tehokas valvonta. Liity mukaan STUKin ja FinNuclearin johdolla järjestettävään webinaariin ja opi, miten ydinenergialain ja turvallisuussäännöstön uudistus vaikuttavat suomalaiseen teollisuuteen. Rakennetaan yhdessä turvallisempi ja vahvempi tulevaisuus.

ke 28.2.2024 | 14:00 – 16:00 | Microsoft Teams

Ohjelma

  • 14:00-14:15    Mihin suuntaan ydinlaitoksen laite- ja rakennevaatimukset ovat menossa / Anja Liukko, TEM
  • 14:15-14:45    Sarjavalmisteisten tuotteiden käytön mahdollisuus nykyisten YVL-ohjeiden mukaisesti? / Jorma Ahonen, STUK
  • 14:45-15:15    Säännöstöuudistuksen tavoitteet ja sen vaikutukset? / Jorma Ahonen, STUK
  • 15:15-15:25    Tauko
  • 15:25-15:50    KELPO malli ja sen hyödyt teollisuudelle / Leena Aarnio-Wihuri, Fortum

Lyhyt Q&A jokaisen esityksen jälkeen.
Muutokset mahdollista.

>>> Ilmoittaudu tästä webinaariin

Taustaa

  • TEMin johtamana on menossa ydinenergialain kokonaisuudistus. Samaan kokonaisuuteen liittyen STUK päätti loppuvuodesta 2020 aloittaa turvallisuussäännöstönsä rakenteellisen ja sisällöllisen uudistuksen. Säännöstöuudistusta valmisteltiin vuoden 2021 aikana muun muassa selvittämällä säännöstön nykytilaa ja muutostarpeita ja tutustumalla sekä kotimaisten että ulkomaisten viranomaisten jo tekemiin säännöstöuudistuksiin. STUKin säännöstön kokonaisuudistus aloitettiin valmistelevan työn pohjalta vuonna 2022 (SYTYKE-projekti, 2022–2027). STUKin säännöstöuudistuksen tärkeimpiä tavoitteita ovat toiminnanharjoittajien vastuun korostaminen, vaatimusten mitoittaminen turvallisuusmerkityksen suhteen oikein ja valvonnan tehokkaan kohdentamisen mahdollistaminen riskimerkityksen perusteella.  Kyseiset tavoitteet ovat osa STUKin strategian mukaista viranomaistoiminnan ja valvonnan kehittämistä. 
  • Uudistuksessa on tavoitteena edelleen edistää hyvän teollisen laadun sarjavalmistettujen standardilaitteiden käyttöä ydinlaitoksilla käyttökohteissa, joille ei esitetä normaalista teollisuuskäytännöistä poikkeuksellisia vaatimuksia esimerkiksi toiminnan luotettavuuden tai ympäristöolosuhteiden keston suhteen. Uudistuksessa tarkastellaan myös STUKin valvonnan kohdentumista ja tarkastusaluejako hyväksyttyjen tarkastuslaitosten kanssa.